Details

Gjeneral gramafoni (1978) film shqiptarë i plotë

Filmi Gjeneral Gramafoni prodhim i vitit 1978. Regjisor: Viktor Gjika. Regjia: Viktor Gjika, Skenari: Vath Koreshi, Producent: Shqipëria e re, Muzika: Aleksandër Peçi.

Përmbajtja e filmit:

Në mesin e viteve ’30 fillon penetrimi dhe parapërgatitja e pushtimit Italian të vitit 1939. Halit Berati, një klarinetist virtuoz dhe Parandili ftohen nga një sipërmarrës Italian të inçizojnë në pllaka gramafoni, meloditë e tyre të cilat do të shiten së bashku me muzikën italiane të kohës së fashizmit. Gjatë kësaj kohe fillojnë grevat e punëtorëve të naftës ku Halil Berati është punëtor.

« …çfarë i ndodh një populli para-modern, tradicional, feudal, i cili ndodhet në pikëprerjen e dhunshme me logjikat e rendit kapitalist të pushtuesit, ende jo zyrtar ? Ndoshta kjo është pyetja madhore e regjisorit Gjika që përbën edhe subjektin kryesor të filmit.» (Julian Bejko, Shoqëria e Kinemasë, I, Regjimi i vjeter dhe lufta e popullit, Edlora, Tiranë, 2012, fq.56)

« Te “Gjenerali”, rendi kapitalist vjen nëpërmjet pushtimit, hap pas hapi, pa iu vërsulur institucioneve shqiptare të monarkisë që në çastin e parë. Si një regjim shfrytëzimi, vështirësia e tij e parë është përballja me një realitet të vonuar shoqëror dhe ekonomik. Problemi i tij është se si të shtjerë në dorë pasuritë e popullit, shpirtin krijues, pasuritë natyrore, forcën e punës. » (Julian Bejko, Shoqëria e Kinemasë, I, Regjimi i vjeter dhe lufta e popullit, Edlora, Tiranë, 2012, fq.61)

« Filmi është, një kritikë ndaj kapitalizmit si shfrytëzues jo vetëm i forcës punëtore por dhe e talenteve e pasurive kombëtare të veçanta njerëzore. Në këtë mënyrë rikthehemi te klisheja klasike e epokës totalitare e përfaqësuar dhe në kinemanë tonë: komunizmi kundër kapitalizmit, populli kundër pushtuesit, vlera kombëtare kundër vlerave fluide, e veçanta kundër rrëmujës identike. Kategori armiqësore të shpalosura kryesisht gjatë luftës së ftohtë. Kontradikta që ndodhen në bërthamën e fuqive të mëdha: i civilizuar – i prapambetur, i kultivuar – barbar, të cilat legjitimohen përmes frymës së progresit të të emancipuarit, i mjeshtrit të madh që krijon jo vetëm hierarki vlerore e kuptimore por ndonjëherë edhe raciale. » (Julian Bejko, Shoqëria e Kinemasë, I, Regjimi i vjeter dhe lufta e popullit, Edlora, Tiranë, 2012, fq.68)

Gjeneral gramafoni

Gjeneral gramafoni

Interpretojnë:

 1. Bujar Lako … Halit Berati
 2. Guljelm Radoja … zoti Alberto
 3. Kadri Roshi … Parandili
 4. Sulejman Pitarka… xha Avdiu
 5. Reshat Arbana … kryetari i bashkise
 6. Sheri Mita … Mikele
 7. Stavri Shkurti … xha Braho
 8. Mimoza Topalli
 9. Petraq Xhillari
 10. Muhamet Shehu
 11. Adrian Rruga
 12. Llambi Kaçani
 13. Tinka Kurti … nena e Halitit
 14. Dhimitër Orgocka… zoti Misir
 15. Adrian Rruga
 16. Kastriot Azizaj
 17. Sander Prosi … Sefedini
 18. Shpëtim Shmili … z. Valeta
 19. Sotiraq Çili
 20. Piro Kita … Tili
 21. Luftar Paja
 22. Margarita Xhepa
 23. Ilir Erzeni
 24. Marko Bitraku … Isufi, xhandari
 25. Kiço Keni
 26. Dhimitër Greku
 27. Gens Hasani
 28. Rifat Dajko
 29. Lefter Buçko
 30. Dhimitër Trajçe
 31. Alki Zeqiri
 32. Raqi Jankulla
 33. Abedin Hajro
 34. Laver Bariu
 35. Pertef Larti
 36. Remzi Lelaj
 37. Nëntor Xhemaili

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*