Details

Balonat (1979) film shqiptarë i plotë

Filmi “Balonat” është prodhuar nga Kinostudio “Shqipëria Sot” në vitin 1979. Regjia: Ismail Zhabjaku, Skenari: Muharrem Skënderi, Halil Kamberi, Producent: Shqipëria e re, Muzika: Avni Mula.

Përmbajtja e filmit:

Lufta Antifashist zgjon edhe fëmijët. Me ndihmën e mësuesit të tyre ata mendojnë të shkruajnë në balona parrulla që t’i shohë i gjithë populli dhe fashistët të mos kenë mundësi t’i fshijnë. Fashistët arrijnë t’i zbulojnë dhe plagosin njërin prej fëmijëve por balonat me parrulla anitfashiste vazhdojnë të ngrihen lart. Filmi flet ne kohen kur Shqiperia ishte e pushtuar nga nazistet gjerman.Antifashistet permes trakteve dhe parrullave si:VDEKJE FASHIZMIT LIRI POPULLIT-i benin tirrje popullit te bashkohej ne lufte per clirimin Shqiperise.Nderkohe qe te antifashistet i shkruanin keto parrulla naten gjermanet i sbulonin dhe i prishnin diten me qellim qe populli te mos ndermerte ndonje demostrate.Nje nate 2 djem pane se ne mure ishin shkruar disa nga keto parrulla dhe gjermanet vinin dhe i prishnin.Ata menduan se nese keto parrulla do te shkruheshin diku qe nazistet te mos i prishnin dote ateher gjithkush mund ti lexonte ato.Keshtu atyre iu lindi ideja se ku mund ti shkuanin keto parrula.Keto parrulla ato do ti shkruanin ne balona dhe me pas ato do ti leshonin lart ne qell,atje ku gjermanet nuk i prishnin dot.Keshtu djemte mblodhen dhe disa femij te tjere,zune vend ne nje ndertese te vjeter dhe iu perveshen punes.Ata mblodhen letra punedore,vizatuan shkroja,mblodhen shkopinj,i ngjiten,i lidhen me spango dhe i bene gati.Kjo aksjome e femijeve u morr vesh edhe nga disa antifashiste te fshatit.Lajmi u perhap edhe ne disa banore.Fashistet nuk dinin gje per ate qe kishin organizuar femijet.Nje nga te moshuarit e fshatit i ndihmoje feminjet se si ti benin balonat e tyre me te mira,gjithashtu ai krijoj dhe nje plan me qellim qe asnje nga fashistet mos ta zbulonte se kush i kishte ngritur balonat.Dita e balonave erdhi dhe femijet ishin te pregatitur.Ata i ngriten balonat e tyre ne oborrin ne nje shtepie.Te gjithe i pane balonat,perfshire dhe fashistet te cilet u terbuan kur i pane.Ata filluan te kerkonin ne te gjitha shtepite e fshtit.Komandanti i ushtrise naziste e gjeti vendin se ku ishin ngritur balonat dhe ne ato momente i nevrikosur,nxorri pistoleten dhe qelloj nje nga femijet te cilin e plagosi.Femija ishte nje vajze me emrin Drita.Fale kujdesit te mjekve ajo i shpetoi rrezikut per jeten.Antifashistet kur e morren veshte ate nate ata shkuan per te vrare komandantin i cili kshte kryer krimin.Pasi e vrane fashistet e morren versh se ckishte ndodhur dhe nuk u morren me me femijet.Balonat vashduan te valviteshin ne qiell dhe femijet Fituan pavarsine e tyre

Interpretojnë:

 1. Ndrek Prela………Gjyshi i Drites
 2. Vladimir Muzha……Kapiteni fashist
 3. Marta Burda………Nena e Drites
 4. Perika Gjezi……..Naimi, mesuesi
 5. Todi Thanasi……..Raqi, babai i Mondit
 6. Merita Dabulla……Bashkeshortja e Raqit
 7. Besim Kurti………Babai i Gonit
 8. Lec Vuksani………Drejtori i shkolles
 9. Finente Tiço……..Nena e Gonit
 10. Edlira Bregasi……Drita
 11. Agron Ballabani…..Miri
 12. Albana Mici………Mira
 13. Artur Alku
 14. Gezim Gramshi
 15. Artur Rrjolli
 16. Ermal Harxhi
 17. Adrian Zoto
 18. Andi Toma
 19. Besim Kurti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*